Ukens tilbakeblikk: Paavo Nurmi!

Paavo Nurmi 1Paavo Johannes Nurmi (født 13. juni 1897 i Åbo, (død 2. oktober 1973 i Helsingfors) var en finsk mellom- og langdistanseløper.

Paavo Nurmi 2

Ingen greide å slå han på 10000 meter eller i terrengløp i løpet av de 14 årene har var på topp. Nurmi vant tre gull og en sølvmedalje i Antwerpen i 1920, fem gull i Paris i 1924 og en gull og to sølvmedaljer i Amsterdam i 1928.

Han ble født inn i en arbeiderfamilie, og sluttet på skolen da han var 12 år for å forsørge sin familie. Prestasjonene til Hannes Kolehmainen inspirerte Nurmi og han begynte med et strengt treningsprogram. Han begynte virkelig å prestere da han gjennomførte militærtjenesten sin. Han satte nasjonale rekorder på vei til sin internasjonale debut i sommer OL i 1920 der han tok 3 gull og en sølvmedalje.

 

Nurmi slet med skader og motivasjonen etter hans lange USA turne i 1925 og følte presset fra hans sterkeste konkurrenter. Han gjenerobret 10000 meter tittelen i 1928, men ble slått på både 5000 og 3000 meter hinder. Han begynte etter hvert å fokusere på lengre distanser, og ønsket å sette verdensrekorder i maraton løp. Drømmen var å avslutte karrieren med et maraton gull som hans idol Kolehmainen gjorde. Men en suspensjon fra IAAF som tvilte på hans amatørstatus gjorde at han måtte legge opp i 1934. Selv om han aldri ble erklært profesjonell ble han suspendert fra all friidrett.

Paavo Nurmi 3

Etter karrieren trente han finske løpere og skaffet midler for Finland under vinterkrigen. Han jobbet også blant annet som entrepenør og aksjemegler og jobbet seg opp som en av Finlands rikeste mennesker. Han tente ilden i 1952 under sommer OL i Finland.

Han treningsmetoder og løpestil påvirket og inspirerte fremtidige langdistanseløpere.

 

Han er fremdeles regnet som den beste langdistanseløperen i verden. Han ble kalt «den flygende finnen» på grunn av sitt lette, spenstige løpesett og var uslåelig i sin tid. Nurmi var uten nederlag på 121 starter fra 800 meter og oppover i sin sterkeste periode.

Totalt vant han 9 -OL gull og satte 22 offisielle verdensrekorder.

Paavo Nurmi 4

Tilbake til oversikten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *